2017. június 18., vasárnap

Koszovó

Koszovó is régen vonzott. Nem igazán tudtuk, hogy mi érdekel, csak valahogy érdekelt. Én mindenképpen úgy éreztem, hogy nem biztos, hogy menni kell, mert szarban van az ország, nagyon szegények, akkor most mit is keresünk ott, katasztrófát, miféle másságot. Aztán nekiláttunk, és most egyszerűen tervbevettük. Viktor kicsit erősebben, én egy kicsit félősebben, felemásabban.

A dolog egyszerű, mint ahogy már évekkel ezelőtt is egyszerű volt: az ember sétál a Skander bég téren Tiranában, az International Hotel környékén, és lépten nyomon megszólítják, hogy nem akar-e Koszovóba menni. És látni is embercsoportokat, általában lepukkant emberek, várnak a Koszovóba tartó buszra. Ma persze pont ezt nem láttuk, de megoldottuk, viszonylag símán.

Egy 2014-es blogger, Alex így ír erről. A balkanaviator , ami évek óta hasznos támpontot ad a buszos utazásokhoz, a másik hasznos link a furgonokhoz ez, egyik sem igazán pontos, de támpontnak mindenképpen jó, segítettek. De végülis a szállásadónkat kérdeztük meg, aki írt valamit, megjelölve a lakásunkhoz közellévő testnevelési egyetemet , mint helyszínt, ahol felszállhatunk, és egy a város másik végében levő utazási irodát, ahol a jegyet megvehetjük. Fejenként tíz euróért helyre szóló jegyet kaptunk, ami utóbb fölöslegesnek bizonyult, mert volt ugyan számozás, de teljesen összevissza, és mindenki odaült, ahova akart. És a busz persze a Nemzeti Múzeum és a hotel mögül indult, egy bizonyos Metropol nevű helytől, mert továbbra sincs a szó klasszikus értelmében vett buszpályaudvar Tiranában, de ezek a buszok például rendszerszerűen innen indulnak.

Maga az út igazán jó volt - a buszt nem tudtuk, nem akartuk rendesen lefényképezni, mert emberek voltak rajta, pedig a hátsó ülések helyén kialakított körbeülhető nagyasztal az üvegeknek és poharaknak kialakított mélyedésekkel elég impozáns volt, és valószínűleg fel kell túrni a netet, hogy ilyet találjak.

Szóval elindultunk, megérkeztünk, töltöttünk egy kis időt Prishtinában, majd egy hirtelen elhatározással még kettőt Prizrenben - nagyon jó döntés volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése